fbpx

Rust in het huishouden en brein

De dagen zijn druk, druk, druk

Vanaf het moment dat je opstaat begint het. Je wordt gewekt door een huilend kind om 5 uur in de morgen. Je springt uit bed met half slaperige ogen en de dag begint meteen volle bak. Van luier verschonen, aankleden, wassen tot liedjes zingen, ontbijten, spelen en dan is het alweer tijd voor de opvang of het naar school brengen. En je bedenkt je in de auto onderweg dat je je tanden bent vergeten te poetsen. Oepssie…

Oja en dan had je jezelf nog willen wassen, opmaken, de was willen draaien, zelf ontbijten heb je geen tijd voor en als het meezit heb je je tas ingepakt, want je hebt een drukke werkdag voor de boeg. 

Na een lekker dagje werken mag je opschieten om je kind te halen van de opvang of oppas. En de avond riedel begint weer in volle toeren. Rond 20.30 uur ben je klaar met van alles te doen. En dan wil je eigenlijk ook nog even sporten en of een boek lezen. Maar je bent te moe. Want je weet dat morgen weer een volle dag zal zijn. 

Maar het kan ook anders! Het kan ook met meer rust, ruimte en focus. 


Het huishouden verdelen

In een gezin gaat soms veel gekibbel gepaard over het huishouden. Misschien ben je wel alleenstaande ouder en heb je een schoonmaker ingehuurd. Als je samenwoont met je partner dan kan het wel eens misgaan door gebrek aan communicatie. Oftewel de een verwacht van de ander het een en ander. Maar kun je überhaupt wat van elkaar verwachten? Want verwachtingen brengen ergernis. En ergernis is zonde van tijd en energie. Het is namelijk zinloos. En voor je het weet, ben je de hele dag druk in je hoofd… Vol van negatieve gedachten. Het kan ook anders. Je hoofd leegmaken begint simpel, met het huishouden op orde te hebben. En dat begint bij humor. Het gras is namelijk niet groener aan de overkant.

Humor over het huishouden

We zaten met tien vrouwen op een babyshower en het onderwerp ging eens over het huishouden. Waar met name de meeste frustraties vandaan komen, zijn de kleinste dingen die zich in huis afspelen. Van het tandpastadopje, de oorstokje, spullen op de trap, de kattenbak, een vol aanrecht, de remsporen in het toilet, zo kunnen we nog 100 dingen opnoemen. Van de week stuurde ik mijn vriendinnen wat hilarische video’s waarin ieder zich kan herkennen. Puur als metafoor wat er bij ieder thuis gebeurt. En dat zonder oordeel of fout maken, want alle ouders, man/vrouw, ieder frustreert zich wel eens over de ander en of is nalatig in het huishouden. Maar omdat we er vaak niet over praten en op social media alles perfect lijkt. Denken we dat we de enige zijn… Juist het delen van die kleine dingen en daarom kunnen lachen, zorgt ervoor dat je kan relativeren.

Ik hoor het mezelf nog zeggen, “Je denkt zeker dat de vuile was vanzelf wordt gewassen. De vuile was hoort in de wasmand en de schone was hoort niet op de wasmand. Graag kleur bij kleur. Wit is wit en zwart is zwart.” Maar dat zeggen heeft geen enkele zin. Want het is een opdracht. En zo’n opdracht dat kreeg je vroeger van de juf op school, of van je moeder toen je nog thuis woonde. Het commanderen, frustreren en het steeds zeggen is dus zinloos. Tijd voor een andere aanpak…

Huishoud excel lijst

Heb je echt moeite samen om het eens te worden over wie wat doet, als je geen schoonmaakster kan inhuren. Of dat je het gewoon lekker netjes wil houden in huis. Dan kan je samen ook een excel lijst maken en de taken op een rij zetten. Vaak denkt de een van de ander dat hij of zij niks doet. Maar dat is vaak een oordeel en of een verwachting. Vaak kunnen we op het werk wel alles heel duidelijk afspreken in protocollen en of contracten. Maar verwachten we thuis dat alles maar vanzelf gaat. Daarnaast spreken we vaak niet met de partner, maar tegen de partner. En lijkt de een een hele andere taal te spreken dan de ander.

Je herkent het vast wel… “Ik spreek toch geen…” Echt samen ervoor zitten kan een sleutel tot succes zijn. Dan zonder veroordeling op een volwassen manier en toon. Het is de toon die muziek maakt, zowel liefdevol als ook respectvol en dat doet wonderen. 

Om meer rust in het hoofd te krijgen

Hieronder kun je een aantal tips gebruiken om meer rust en ruimte voor jezelf als ouder te creëren. Hoe opgeruimder jij bent in je hoofd en huishouden, des te meer jij kan genieten van het ouderschap. 

 • Plan een lunch samen ergens en maak een planning wie wat doet in huis
 • Schrijf onafhankelijk van elkaar op wat je graag zou willen van de ander
 • Overleg hoe je elkaar extra kunt helpen
 • Maak van de verwachtingen echt concrete afspraken
 • Je kan de ander aanspreken nav afspraken en niet verwachtingen
 • Spreek vanuit lichtheid en liefde naar elkaar
 • Als dat niet helpt, plan een date in en bespreek hoe het wel kan werken
 • Stop met klagen naar elkaar
 • Breng humor als het gaat over taken
 • Besef dat de ander jou niet bewust kwaad wil doen
 • Wellicht heeft de ander een andere opvoeding gehad en kosten nieuwe patronen tijd
 • Wellicht heb je je nog niet volledig verdiept in de taal van de ander en lijkt het alsof de ander je niet kan begrijpen
 • Start zelf met kasten uit te ruimen, spullen weg te doen die je niet meer gebruikt, maak het schoon
 • Ruim zoveel mogelijk op als je iets gebruikt, of vies wordt
 • Een schoon huis brengt een rustiger hoofd.
 • Een opgeruimde werkplek, bureau, kantoor ook.

Tot slot

Als de gemoederen zo hoog oplopen thuis. Vraag dan hulp van vrienden, of een professional. Het zou toch zonde zijn als je gezinssituatie en harmonie er onder moet lijden… Vergelijk niet met anderen, maar stel je eigen normen en waarden thuis samen op. Succes!

nl_NL_formalDutch

Neem contact op

Stel hier je vragen aan BOOSTKids.