Kinderen leren het onderbuikgevoel wakker te maken in plaats van alles te rationaliseren, dingen te moeten verklaren. Zo leren ze vaak dat ze met ja of nee moeten antwoorden. Wij leren je graag hoe jij jezelf en je kinderen kunt helpen wel vanuit het onderboek te kunnen handelen en voelen. Hoe eerder je begint hoe beter!
Het is belangrijk om je onderbuikgevoel wakker te maken
Dit kan je doen door iemand je ‘ja/nee’ of ‘dit/dat’ vragen te laten stellen. Open vragen kan je onderbuik geen antwoord op geven. Je kan jezelf natuurlijk ook deze vragen stellen! Bij het stellen van de vragen concentreer je je op je onderbuik, om te kijken welke reactie je daaruit krijgt. Bij een JA voel je bijvoorbeeld dat de energie begint te stromen. Je onderbuikgevoel kan je niet altijd verklaren of onderbouwen. Je wilt iets wel of niet, maar waarom dit zo is kan je vaak niet zo goed uitleggen. Dit is ook gelijk een duidelijk teken dat je iets wél moet doen.
Angst om je onderbuikgevoel te volgen?
Besef dat angsten worden gecreëerd in het hoofd. Je hoofd is niet je raadgever en niet de plaats om beslissingen te nemen, dat is je autoriteit.
Het moment dat je mind het overneemt en je gaat tegenhouden is meestal wanneer je een bepaalde keuze moet maken, die gigantisch buiten je comfortzone ligt. De oorzaak is meestal de angst voor het onbekende. Je mind doet er natuurlijk alles aan om je comfortabel in het bekende te houden. Als je je hier niet bewust van bent, dan negeer je je onderbuikgevoel en maak je keuzes op basis van je mind.
Wij noemen de angst van de mind ook wel de Monkey Mind. Dat stemmetje dat alles wil analyseren…
Kinderen leren actief te wachten
Het gaat niet om passief wachten, maar om actief wachten. Leer je kind het leven te leven. Leren dingen te doen ook al hebben ze het nog nooit gedaan en hen zich leren open te stellen en vertrouwen te hebben dat alles wat je nodig hebt op je pad komt. Je kan ze Pipi Langkous filmpjes laten kijken.
Aandacht te besteden aan de dingen die opeens op hun pad komen en vertrouwen dat deze dingen er zijn voor een reden. Ze mogen weten dat ze dingen altijd aantrekken die goed voor ze zijn en als ze iets niet aantrekken, is het niet juist voor ze. Wanneer ze luisteren naar hun onderbuikgevoel en dit ook durven te volgen, gaan ze ontdekken wat hun verlangens zijn en gaan ze zichzelf echt leren kennen.
Verlies van controle voor kinderen
Het volgen van de onderbuik kan aanvoelen als een stukje verlies van controle. Ze kunnen niet verklaren waarom ze een bepaalde keuze moeten maken en volledig overgeven aan dat gevoel, iets waar ze totaal geen controle over hebben. Normaliter leren kinderen om alles te analyseren en verklaren, maar dat kan met de onderbuikgevoel niet. Daar is niet altijd een verklaring voor, dat is er gewoon. De buik wordt ook wel ons tweede brein genoemd.
Het loslaten van de mind is dus essentieel. Het is een heel proces en een flinke uitdaging. Kinderen worden geboren met een innerlijk navigatie systeem waar ze altijd op mogen vertrouwen. Ook al gaat de mind in discussie. Het is aan jou als ouder om je kind te leren hier niet naar te luisteren en te laten doen wat goed voelt.
Ontdekken wat je kind écht wil
Daarom is het voor jouw kind ongelofelijk belangrijk, dat hij/zij gaat ontdekken wat ze écht will(en). Hierdoor worden kinderen gelukkiger, positiever, energieker en productiever.
Vragen die je je kind kan stellen:
- Welke verlangens en dromen heb je?
- Geeft het je voldoening?
- Krijg je energie van wat je doet?
- Wat voel je als je dit doet?