fbpx

Lachen naar het vogeltje

Tijdens het opvouwen van de was, ligt de baby van een half jaar gezellig tussen de bh’s, ondergoed, t-shirts etc. Terwijl mijn tweejarige rondloopt, en helpt met de was. Opeens zie ik haar met een papiertje voor haar gezicht en ze zegt: “foto! kijk eens hier!”. “Foto maken”. Ik vraag haar wie dat vaak doet en ze noemt twee leidsters van het kinderdagverblijf. Vervolgens vraag ik of ik het ook doe, en volmondig zegt ze “Ja”. Dit is niet het enige, blokjes en ander speelgoed wordt regelmatig tegen haar oor gehouden, of vastgehouden als een cracker (praten op speaker), om te doen alsof ze aan het bellen is.

Betrapt

Het klopt, ik maak fotos en video’s. Van de leuke en grappige momenten. En eerlijk is eerlijk toch een stuk minder vaak van de minder fijne momenten. En met een tweejarige zijn er ook heel veel momenten waarop het huis te klein is, omdat er bijvoorbeeld een sok niet goed aan haar voet zit. En ook de leidsters van het kinderdagverblijf willen graag een leuke foto doorsturen naar de ouders. Dat is toch een stuk gezelliger dan een foto te ontvangen van een huilend kind, met snot over het hele gezichtje gesmeerd. Onbewust zijn we dus allemaal bezig met het perfecte plaatje de wereld in te gooien. En erger nog, onze kinderen te leren dat je moet doen alsof het allemaal leuk is, wanneer er een telefoon te voorschijn wordt gehaald. 

Waarom willen we dit zo graag?

Waarom vinden we het zo belangrijk dat andere mensen zien dat wij het o zo leuk hebben? Waarom willen we überhaupt alles vastleggen wat we doen? Kijken we ooit nog wel eens naar al die 1000 fotos op onze telefoon, laptop, cloud of drive? En gaat deze drift naar het vastleggen van de leuke momenten ten koste van iets? Allemaal vragen om toch eens over na te denken. 

Gemiste kans

Ben je lekker weg met je kids, of alleen en dan opeens denk je, “He wat jammer dat ik geen telefoon bij me heb om een foto te maken.” of “Ah, jammer dit moment is net voorbij en ik heb het niet vast kunnen leggen.” Voor wie is dit jammer? Is het niet vooral jammer dat je niet aan het genieten bent van dit leuke moment, maar in plaats daarvan aan het nadenken bent over het niet-kunnen-vastleggen van dit leuke moment. Je denkt dus aan iets negatiefs terwijl de situatie waarin je zit, super positief is. En als je dan vervolgens een leuke foto of video hebt stress krijgen omdat je niet weet op welk platform je je content wil gaan posten. Of niet genoeg content hebt voor TikTok en Instagram stories, posts, reels en Facebook. 

Show-off

We willen toch graag dat alles wat we online slingeren ten eerste gezien wordt, ten tweede geliked wordt, of dat er tenminste om gelachen wordt. Kortom aandacht. Aandacht is in deze tijd het meest kostbare goed wat er is. Marketeers doen er vanalles aan om jouw aandacht zo lang mogelijk vast te houden. De bekende clickbaits en misleidende headlines zijn hier een goed voorbeeld van. En ook jij, bent op zoek naar aandacht. Dat klinkt misschien niet zo leuk of aardig, maar het is wat het is. Ga voor jezelf eens na, is die aandacht van bekende en minder bekende echt belangrijker dan in het moment zijn en volledig genieten van dit moment?

Tot slot

Geniet van het hier en nu. Er is alleen maar nu. En in volledige aandacht zijn is het mooiste geschenk dat jij je kids kunt geven.

nl_NL_formalDutch

Neem contact op

Stel hier je vragen aan BOOSTKids.