Focus op wie je bent en niet op wat je kunt

Evalien ter Beek – BOOSTKids 

Onze hele maatschappij is zo ingedeeld dat wij worden beoordeeld en veroordeeld op wat we kunnen i.p.v. op wie wij zijn. Het gevolg hiervan is dat wij constant bezig zijn met wat we verder nog kunnen doen en waar we beter in kunnen worden. Dit is een rot gevoel, want hierdoor voel je je nooit of maar voor zeer korte duur, content. Hierdoor leren wij ook onze kinderen aan, om constant met de toekomst bezig te zijn ipv, te leven in het nu. Met als consequentie dat wij, en onze kinderen ontevreden zijn over onszelf. Er heerst een zeer grote mate van onzekerheid in onze maatschappij, mensen zijn constant opzoek naar een externe prikkel om zelfacceptatie te kunnen ervaren. 

Externe prikkel

Deze externe prikkel kan een compliment zijn van een ander, of een goed cijfer op school, of een hoger salaris dan een ander. Dit betekent dus ook direct dat je jezelf constant vergelijkt met andere om je heen, of personen op sociale media. En aangezien wij allemaal strenger voor onszelf zijn dan voor de ander, trekken wij bij deze vergelijkingen aan het kortste eind. De zoektocht naar die extere prikkel eindigd vaak in een rotgevoel en nog meer onzekerheid.

Focus op vermindering van afwijkend gedrag.

Onze maatschappij is er zo op ingericht dat wij allemaal zo gelijk mogelijk worden geschoold en opgevoed. Scholing, werk en omgeving hebben onze geest gevormd. De focus ligt op onder de knie krijgen van een net handschrift, rekenen, topografie, economie. Ook is een zeer groot deel van onze opvoeding gericht op het aanleren van sociaal wenselijk gedrag. Ondanks dat dit allemaal handige vaardigheden zijn om te bezitten, zijn dit geen vaardigheden die je gaan helpen bij een gelukkiger, krachtiger en gezonder leven. 

Bovendien wordt ‘ander gedrag’ bestempeld als verkeerd. Zo krijgt een druk kind al snel ADHD en medicatie voorgeschreven, en heeft een kind die minder is in taalvaardigheid dyslexie en ga zo maar door. De focus ligt op het afwijkende gedrag van het kind in vergelijking tot andere kinderen, te verminderen. Het ‘afwijkende kind’ mag niet ZIJN zoals hij is, hij moet ook KUNNEN wat andere kinderen kunnen. Terwijl al die andere kinderen ook maar in een hokje worden geduwd door zowel ouders als leerinstellingen, om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij. Vergelijken we het ‘afwijkende gedrag’ van het kind eigenlijk wel met wie de andere kinderen echt zijn? Of is hun gedrag volledig aangepast naar wens van de omgeving?

Worden we gelukkig van hetzelfde zijn?

Waarom willen wij met z’n alle dat we allemaal hetzelfde zijn, of hetzelfde worden als we dit van nature niet zijn? Worden we gelukkig van allemaal hetzelfde zijn? Mijn antwoord hierop is kort en simpel: Nee. Ons ego vindt het prettig om uniek te zijn, dit geeft ons het gevoel van zingeving en een gevoel ertoe te doen. Door uniek te zijn kunnen we de andere mensen, dieren en de wereld om ons heen iets geven, wat de ander zichzelf lastig of niet kan geven. Zijn wie je voelt wie je bent, dat is het gevoel van vrijheid. Je voelt je geaccepteerd en gewaardeerd, je voelt je zelfverzekerd. Het vergelijken met andere is onnodig want je weet: ik ben anders en dat is mooi. Door anders te zijn kan jij letterlijk het leven van diegene die jij liefhebt verrijken met jou kennis, creaties, diensten, inzichten en kijk op de wereld.

Investeer in het vinden van jezelf

Laten we met z’n alle eens investeren in het vinden van jezelf en je eigen stem. Laten we onze kinderen helpen om zichzelf te blijven, ipv dat we bezig zijn met het verdrukken van hun eigen stem omdat we vinden dat hij of zij meer moet zijn zoals de rest. Spreek vanaf nu met jezelf af, dat jij het gedrag van een ander niet meer veroordeeld, maar dat je met oprechte interesse en nieuwsgierigheid de visie van een ander in je op neemt. Je kan je eigen visie bijschaven, of leren dat jij je meer thuis voelt bij je eigen gedachtengoed. Gegarandeerd dat jij hiervan wat opsteekt! 

Investeer om andere te helpen, vinden wie ze zijn

Neem de tijd als gezin, en vraag elkaar om drie dingen te noemen die je uniek maakt. Vervolgens mag elk gezinslid vertellen waarom deze unieke eigenschappen voor hen zo fijn en waardevol zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch

Neem contact op

Stel hier je vragen aan BOOSTKids.