Waarom zijn familie opstellingen en sociale denkpatronen zo belangrijk om te achterhalen?

Evalien ter Beek – BOOSTKids

Positioneren ten opzichte van andere mensen.

Wij mensen zijn onbewust de hele dag bezig met onszelf te positioneren ten opzichte van andere mensen. Wij hebben als het ware een soort van plattegrond in ons hoofd, waarin wij onszelf en andere mensen in ons leven neerzetten. Dit proces verloopt op de achtergrond en wij zijn ons hiervan meestal niet bewust. 

Door middel van inzichten in sociale denkpatronen en familieopstellingen kan je meer inzicht hierin krijgen. En dat kan heel erg fijn zijn en je verder helpen in je eigen gedachten te begrijpen. Laten we dit met hulp van een kleine oefening laten zien.

Oefening

Stel je eens voor, dat de wereld om jou draait. Iedereen staat ergens ten opzichte van jou, zie jezelf echt als het middelpunt. Het kan fijn zijn om hier even je ogen te sluiten, om dit beter voor te kunnen stellen. 

Bedenk je nu, waar vanuit jouw gezien je moeder staat. Op een plekje ten opzichte van jou. Het kan zijn dat je je moeder kan zien op een bepaalde afstand, of dat je je moeder kan voelen op een bepaalde afstand. Of dat het een gevoel van weten is waar je moeder ten opzichte van jou staat. Het kan ook zo zijn dat je vanaf bovenaf jezelf en je moeder kan zien. Als je voor jezelf helder hebt waar je moeder staat, bepaal dan of dat dichtbij of verweg is van jezelf. Voor de een is verweg een aantal meter voor de ander kan dit een aantal honderd meter betekenen. 

Zie eens voor je dat je moeder van je wegloopt en 100 meter verder gaat staan. Dus de afstand tussen jullie beide neemt met 100 meter toe. Wat verandert er bij jou? Wat gebeurt er met je gevoel? Probeer hier eens aan een of meerdere woorden te geven. Neem hier even de tijd voor. Hoe is de bewustwording, dat jij diegene bent die bepaald waar je moeder in jou leven komt te staan? 

Vaak is het zo dat je door simpelweg iemand op een andere positie te zetten in je hoofd, dus in je eigen gedachten, in je eigen denkwereld, er voor je gevoel iets veranderd. Je beïnvloedt je gevoelens dus met gedachten. Sterker nog, het zijn gedachten die enkel in jouw hoofd bestaan, en alle mensen in jouw leven zouden nooit in het echte leven, spontaan op deze plekken gaan staan. Niemand pakt jouw je eigen gedachten goed in je hoofd af, en dat is mooi want gedachten liggen ten grondslag aan de emoties die jij ervaart

Oefening 2

Laten we nog een kleine oefening doen. Bedenk eens voor jezelf een persoon in je leven, waar je niet graag bij bent. Dit kan iemand zijn die je vaak ziet, dit mag ook iemand zijn die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Wanneer je deze persoon in je hoofd hebt, mag je deze persoon een plekje geven ten opzichte van jou. Waar ten opzichte van jou staat deze persoon die je niet zo graag mag? Wanneer je dat helder hebt, mag je deze persoon gaan verplaatsen. Je mag deze persoon vlak naast je neerzetten. Deze persoon mag je je nu zo dichtbij zetten dat jullie elkaar aanraken. Hoe is dit voor jou? 

Dus doordat wij in ons hoofd iets veranderen, wat wij blijkbaar erg makkelijk kunnen, hebben we nu gezien! Veranderd ons gevoel vrijwel direct. Ook is het plaatsen van mensen in je leven ten opzichte van jouw, informatie die al in je hoofd zit. Jij bent onbewust al veel bezig met jouw positie ten opzichte van andere.

Het kan ook zijn dat je een meer bewust proces doorloopt, dat jij je vaak zeer bewust bent van het effect dat jij op andere mensen hebt wanneer jij iets zegt, doet, denkt, niet-doet etc. En dat jij je hierbij ook sterk afvraagt wat de mening is van een ander over jou, of over wat zegt, denkt of doet. Deze hyperfocus op jouw invloed op jouw omgeving, kan ervoor zorgen dat je alles wat je doet op een weegschaal gaat leggen. Er ontstaat als het ware een kritische stem in je hoofd, een stem die jouw leven voorziet van ‘ondertiteling’ . Kan ik deze kleding wel aan? Ben ik niet te dik? of te dun? Vinden ze mij niet dom als ik dit doe of zeg? Jeetje wat een idioot ben ik, hij vindt mij vast onaardig en lelijk. 

Dit soort gedachten zorgen er weer voor dat wij ontzettend graag grip terug willen krijgen op onze omgeving. Wij willen dat andere mensen ons slim en mooi en leuk vinden. Dus wij gaan van alles doen wat in onze macht ligt om dit te bereiken. Zo kunnen we veel voor andere doen waarbij we onszelf wegcijferen (pleasen), of we denken dat we door de mooiste kleding te dragen wel het gevoel hebben dat we geaccepteerd worden. Of dat we door meer te gaan sporten, af te vallen of een betere baan te krijgen wel het gevoel hebben dat we in de vergelijking met andere als beste uit de bus kunnen komen. 

En daar zit het hem dus in, “het gevoel hebben dat” . Nu weten we dat we zelf ons gevoel kunnen veranderen door onze gedachten te veranderen, en dus niet door feedback van onze omgeving, op ons gedrag te veranderen. Dit komt doordat wij ook weer gedachten hebben over de feedback die we terugkrijgen van de mensen om ons heen. En wanneer deze gedachten over de feedback negatief en niet-helpend zijn, is zelfs de meest positieve feedback iets wat je een naar gevoel en onzekerheid kan geven. Deze constante strijd, en de lat constant hoger te blijven leggen om het fijne gevoel (misschien) opnieuw te kunnen ervaren kan juist voor onzekerheid kan zorgen.

De sleutel naar het ervaren van meer fijne gevoelens in je leven is dus je bewust worden van hoe jij mensen in jouw leven positioneert. Op deze manier kan jij er zelf voor dragen dat een fijn gevoel langer blijft en dat jij hierover ook wat te zeggen hebt, of minder geraakt wordt. Je kan starten met jezelf eens kritisch te gaan bevragen. Wat roept een desbetreffende persoon op een bepaalde afstand bij je op? Wat ben jij misschien nu nog wel bereid bent om te doen, om een ander gevoel bij deze persoon te krijgen? En wat heeft dit gedrag op korte en op lange termijn voor effect op jouw leven? 

Ook kan een coach, met kennis over familieopstellingen en sociale denkpatronen jou en je familie op weg helpen. De workshop “Mijn familie” van BOOSTKids, biedt jou veel handvatten voor zowel ouder als kind om meer inzichten te krijgen in de eigen sociale denkpatronen.

Evalien ter Beek – BOOSTKids

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish

Neem contact op

Stel hier je vragen aan BOOSTKids.