fbpx

Stappenplan: Relaxed vliegen met je kind(eren)

Op vakantie met het hele gezin kan stressvol zijn. Bestemming uitzoeken, koffers inpakken, oppas regelen voor de huisdieren etc. Maar stipt op nummer één staat: Vliegen met kinderen. En helemaal als je zonder partner en alleen met je kind(eren) gaat vliegen. In deze blog krijg jij een stappenplan om de reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Drie weken voor vertrek:

Tip 1: Neem je kind mee in de voorpret

Vertel je kind wat jullie gaan doen: vliegen! Wat betekent dat om te gaan vliegen? Vertel je kind van deur tot deur wat het kan verwachten. Hoe gaan jullie naar een vliegveld? Wat is een vliegveld eigenlijk? En wat gaan jullie daar doen? Wat is een vliegtuig en wat gebeurt er in een vliegtuig? Welke geluiden zijn er? En wie gaan er allemaal mee vliegen? Zorg ervoor dat je dit blijft herhalen tot de vertrekdatum.

Tip 2: Omarm de technologie

Drie weken voor vertrek kan je beginnen met het kijken van filmpjes over vliegtuigen op Youtube. Zoek filmpjes op waarbij de gehele luchthaven waarvandaan je vertrekt te zien is. Laat de paspoortcontrole zien, de tassencontrole, de scan, de gates, en de slurf richting het vliegtuig. 

Bijvoorbeeld dit filmpje van Amsterdam naar Johannesburg.

Tip 3: Waarom ga je vliegen

Vertel je kind waarom jullie gaan vliegen, waar gaan jullie naartoe en waarom? Wat gaan jullie allemaal doen in het land van bestemming? Op deze manier weet je kind wat het kan verwachten voor de komende periode en dat geeft rust.

Twee weken voor vertrek

Tip 4: Oefen thuis

Ga op ontdekking in je eigen woonkamer en doe alsof jullie gaan vliegen, maak een vliegveld na en doorloop alle stappen om in het vliegtuig te komen. Houd het luchtig en gezellig. Wissel van rol, je kind kan ook best de piloot zijn of diegene zijn die het paspoort controleert. 

Tip 5: Opvouwbaar potje

Voor de kindjes die zindelijk zijn maar het spannend vinden om op een openbare toilet te plassen of op het toilet in het vliegtuig te plassen is het verstandig om een potje mee te nemen. Er zijn handige opvouwbare potjes op de markt, waarbij je gebruik kan maken van een plastic zak om de behoefte op te  vangen. Een voordeel van een plastic zak is dat je het potje niet hoeft schoon te maken. Laat je kind twee weken voor vertrek kennismaken met dit potje in een veilige omgeving. Handypotty is zowel een potje als een WC-bril verkleiner, handig als je meerdere kinderen hebt.: Handypotty plaspotje voor Onderweg

Een week voor vertrek

Tip 6: Aviodrome

Indien het mogelijk is, is het fantastisch om een bezoekje te brengen aan Aviodrome in Lelystad. Op dit museum-vliegveld is er veel te beleven voor kinderen. Zo kan je in verschillende vliegtuigen kijken en kan je oefenen met de bodyscan. Oefening baart kunst.

Tip 7: Bezoek schiphol (speurtocht)

Mocht je de tijd hebben om voor vertrek een bezoekje te brengen aan Schiphol, is dit naast een leuk uitje ook een manier voor je kind om zich beter voor te kunnen bereiden op de reisdag. Het biedt je kind een kijkje in wat hem of haar te wachten staat. Doordat je alle tijd hebt kan je kind alle prikkels verwerken, waardoor de dag van vertrek soepeler zou verlopen. Schiphol biedt zelfs een speurtocht aan voor de wat oudere kinderen. Google “schiphol speurtocht” en je vindt het vragenformulier en de antwoorden.

en_USEnglish

Neem contact op

Stel hier je vragen aan BOOSTKids.