fbpx

De kracht van een miskraam(en)

Als ervaringsdeskundige vertel ik graag mijn ervaringen voor toekomstige moeders en vaders die dit meemaken. Ik heb vele jaren studie gedaan naar wat het betekent om mens te zijn, waarom we naar de aarde komen. En ben zelf door een rouwproces gegaan dat ik graag met je deel.

Het moeilijkste wat er bestaat, is om onze spirituele geloofsovertuigingen werkelijk te ervaren wanneer we geconfronteerd worden met de harde realiteit zoals bij een miskraam. 

Na het ervaren van twee miskramen, kan ik nu zeggen dat het twee cadeautjes zijn geweest. Gedurende de periode dat ik twee miskramen heb gehad, heb ik vooral veel innerlijk werk verricht en de aandacht naar binnen gericht. Hierdoor kwam ik in een andere wereld terecht, dat ik graag met je deel. De wereld van vrede en liefde. Mijn zoektocht begon al eerder, maar door de miskramen kreeg ik een nog diepere betekenis van het leven zelf en heb ik blogs geschreven over de levenslessen op aarde.

We komen naar de aarde toe om bepaalde lessen te leren, en te ontdekken wie we zijn wanneer we niet in ons lichaam zijn. In de blog lees je wat een miskraam betekent en waarom dit gebeurt en hopelijk zal het je helpen deze ervaring met liefde en vrede te kunnen bekijken.

Meerdere bewustzijnsniveaus

Op de allereerste plaats mag je weten dat er velen bewustzijnsniveaus bestaan. Maar om het simpel te houden zal ik het uitleggen via de drie soorten bewustzijn. Je “onbewuste zijn”, je “bewuste zijn” en “hogere bewustzijn”. Als je lichaam dood is, is het je “hogere zijn” dat overblijft. Je “onbewuste zijn” en “bewuste zijn” stoppen met bestaan, alleen de herinnering blijft. Dat klinkt mogelijk wat zweverig voor je. Dat is heel logisch. Het overblijven van het “hogere zijn” kun je met het fysieke oog ook niet zien. Je kan het alleen ervaren.

Hogere zijn

Je hogere zijn heeft leven na de aardse dood. Oftewel je “onbewuste zijn” en “bewuste zijn” hebben geen functie meer als je lichaam er niet meer is. Precies een “hogere zijn” komt op aarde om een levensles te leren en komt hier om te ontwikkelen. Dat noemen sommigen ook wel de niet geïncarneerde ziel. Als je in reïncarnatie gelooft. Je “hogere zijn” kan meerdere levens hebben ervaren en terugkomen met vorige levenservaringen en met toekomstige mogelijkheden.

Het is deze “hogere zijn” die allerlei scenario’s creëert zodat jij de lessen kunt leren waarvoor je hier op aarde bent. Jouw “hogere zijn” heeft geen fysieke hersenen en daardoor kan het geen emoties ervaren. Het is liefdevol, vredig, wijs en oordeelloos. Het heeft compassie en mededogen voor wat je in het leven meemaakt en helpt waar het kan om je op jouw pad te houden.

Kortom, de lessen kunnen van alles zijn. En een van die lessen is het dealen met een miskraam. 

Miskraam als les

Een miskraam kan je als heel pijnlijk, verlies, verdrietig en een “leegte” ervaren. Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op zijn eigen manier. Dat wil zeggen dat het zogenaamde rouwproces er niet bij iedereen precies hetzelfde uitziet. Al deze emoties en gevoelens mag je dan ook de revue laten passeren. In het begin kan je wellicht jezelf de “schuld” geven. Onzeker worden over je lichaam en denken dat het nooit meer goed met je komt. Of als partner kan je schuldgevoelens krijgen, laat dat niet je relatie infecteren.

Een miskraam mag je gaan zien als iets wat je juist helpt in het leven. Lessen die je heel intens mag ervaren en verwerken. Het kunnen lessen zijn vanuit je verleden, opvoeding, overtuigen, het kan van alles zijn. Wellicht heb je leren los te laten, je durven over te geven, in volledige liefde en acceptatie naar jezelf mogen kijken, verdriet verwerking, dealen met tegenslagen, dealen met angsten, leren voor jezelf te kiezen, of je meer geloof in iets hogers te brengen. Iets dat groter is dan jijzelf.

Wat je tijdens een miskraam niet direct kan ervaren is dat juist deze gebeurtenis je krachtiger, liefdevoller, empathischer, opener, of zekerder kan maken in de toekomst. Wist je dat elke miskraam een doel heeft op spiritueel niveau? Het kan zelfs jou en je kindje behoeden voor narigheid in de toekomst. En daar bedoel ik mee, dat grote kans je kind iets naars zou kunnen hebben bij de geboorte. De ziel kan terugkomen in een nieuw lichaam, als de ziel daarvoor kiest.

Je leven leiden in plaats van lijden

Om van lijden naar leiden te gaan zijn er een aantal dingen die je mag weten. Dat kan je wellicht rust, troost en perspectief bieden. Je ‘verlies’ is eigenlijk geen verlies. Je hebt spirituele groei gewonnen. Tenminste, dat kan je alleen ervaren als je naar binnen durft te gaan. En wellicht ervaar je een oneindige liefde dat groter is dan jezelf. De miskraam wilde je behoeden voor mogelijke groter lijden. Of je was nog niet toe aan het moederschap, omdat er eerst iets anders moest gebeuren dat niet zou kunnen als je moeder zou zijn. Er was nog niet genoeg aandacht en ruimte in je leven voor het kind. Of je kind zou later met bijvoorbeeld veel hersenproblemen geboren worden. Het kan je hebben behoed voor van alles. Soms ontdek je niet direct wat de reden is. Dat kan soms jaren duren. Maar je kunt wel je emoties onder de loep nemen. En ze accepteren. Het wegstoppen van emoties geeft lijden. En juist ze mogen ervaren zorgt ervoor dat jij weer aan het roer staat van jouw leven.

Fysiek is je kind niet geboren. Maar de ziel die niet is geïncarneerd, is er nog. Oftewel de ziel van jouw aardse ongeboren kind is er gewoon. En daar kun je contact mee maken in een andere dimensie. Sommige zielen zullen opnieuw proberen terug te komen als dat de bedoeling is en dan ook incarneren. Soms gaan daar wel twee of drie miskramen aan vooraf. Sommige zielen zijn gekomen op uitnodiging van jouw “hogere zijn” om jou een ervaring te geven die jou sterker, wijzer, empathischer of liefdevoller maakt. Het kan zijn dat de ziel dus terug komt als je zwanger raakt en je kind geboren wordt.

Creëer veerkracht

Om veerkracht te creëren is het essentieel om te “geloven” in iets groters dan jijzelf. Geloven dat het universum altijd iets beters voor je in petto heeft. 

De miskraam accepteren en krachtige geloofsovertuigingen hebben die je door moeilijke tijden heen kan loodsen zorgt voor veerkracht. 

Ik heb de overtuiging gekregen dat het Universum “voor” mij werkt en niet tegen mij door de spirituele lessen en de “pijn” dat ik heb meegemaakt. Inmiddels ben ik twee miskramen rijker, heb ik het “geluk” gehad een zoon te mogen krijgen en ben ik weer 8 maanden zwanger van een jongen. Dit gehele proces heeft mij enorm ontwikkeld op zielsniveau.

Vijf fases van rouwverwerking

Bij het verlies van iemand, inclusief een ongeboren kind, gaan we door vijf fases heen van verdrietverwerking. Volgens de theorie van Elisabeth Kübler-Ross zijn er vijf fases. Ze heeft zich verdiept in het rouwproces en kwam tot de volgende conclusie: er is in het rouwproces een aantal fases te onderscheiden. Wel zegt ze hierbij dat dit proces niet lineair is. Dat wil zeggen dat niet iedereen dit proces op dezelfde manier doorloopt.

Fase 1 Ontkenning: we hebben moeite te accepteren dat het is gebeurd en we zitten nog in de ontkenning. Deze fase duurt over het algemeen kort.

Fase 2 Boosheid: we zijn boos op God, op onszelf of op iemand of iets anders. We kunnen ons ook schuldig voelen of iets of iemand anders de schuld geven. Deze fase kan heel lang duren.

Fase 3 Onderhandelen: in deze fase zeggen we: indien ik dit of dat anders had gedaan, was het anders gelopen. Indien ik beter had opgelet, indien ik het rustiger aan had gedaan, dan….

Fase 4 Depressie: in deze fase zijn we bezig met de rouwverwerking en de emoties kunnen nu de vrije loop hebben.

Fase 5 Acceptatie: komt zodat we loslaten wat ons is overkomen. Dit is de fase van heling en als dat goed afloopt, sluiten we vrede met wat we niet kunnen veranderen. We stoppen met ons schuldig voelen of ons slecht voelen.

Tot slot

Ik hoop dat deze blog je enige troost kan bieden bij het verwerken van je miskraam(en). En mogelijk na jaren dat het belletje gaat rinkelen. Blijf in verbinding met je eigen hogere zelf, zodat je je heel en compleet voelt. En de leider bent van jouw leven. En ultiem kan verbinden met anderen.

nl_NL_formalDutch

Neem contact op

Stel hier je vragen aan BOOSTKids.