Tegenwoordig geven we kinderen al snel een label. Kinderen worden bestempeld met ADD of ADHD. En zonder dat ouders het doorhebben kunnen kinderen denken dat ze ‘fout’ zijn of ‘anders’ zijn. Ieder kind is uniek. En ieder kind heeft zijn of haar eigen energiesysteem.
De hele dag stil zitten…
Kinderen moeten de hele dag stil zitten op een stoel in de klas. En medicijnen slikken als ze ‘druk’ zijn om zich te kunnen concentreren. Dan maar aan de ritalin. Maar niet alle kinderen zijn bedoeld om fysiek de hele dag stil te zitten. De meeste kinderen zijn bedoeld om te bewegen. Een paar eeuw geleden bestond ADHD nog niet. En inmiddels hebben super veel kinderen een stempel. Sommigen worden zelfs bipolair genoemd. Omdat kinderen emotioneel zijn of soms meerdere gedragingen uiten. En wat als je nu leest dat het te maken kan hebben met de energiesystemen van het kind. Dat ze op school niet leren hoe ze met bepaalde emoties, onderbuikgevoelens, energieën om kunnen gaan.
Nee ze worden geleerd om te analyseren en vooral normaal te doen. En in de zomervakantie is in eens de ADHD verdwenen en de concentratie geweldig. Of komt dat misschien omdat je kind lekker veel mag bewegen in de zomervakantie? We kunnen beter kijken in energiesystemen dan kinderen labelen.
Van nature energiek
Kinderen zijn van nature energiek. Hoe fijn is het als ze elke ochtend weer met een ‘volle accu’ uit bed stappen en die energie (op) te gebruiken voordat ze naar bed gaan. Je moet dus wel overdag actief genoeg zijn om fysiek moe te zijn als je naar bed gaat. Kinderen laden zich ‘s nachts weer op. Dan worden ze de volgende dag wakker met een nieuwe volle accu en doen ze het allemaal opnieuw. Als je kind niet goed slaapt, probeer hem of haar dan meer lichamelijke activiteit te brengen. Dit geldt vooral voor kinderen, van wie velen ten onrechte de diagnose ADD of ADHD krijgen.
Hoe jij je kind kan helpen energiek te mogen zijn
- Spreek met de school af, dat je kind elk uur even een luchtje mag scheppen
- Na schooltijd mag buiten spelen
- Leert te communiceren wat wel en niet werkt
- Leert te voelen wat het echt nodig heeft en daarover te communiceren
- Stel vragen als; “wat vertelt jouw lichaam dat het nu nodig heeft?” “Waar voel je in je lichaam energie vrijkomen.” “Wat zou je het liefst nu willen doen?”
- Laat je kind lekker even gek doen, gek dansen bijvoorbeeld.
“Ik mag elke dag van mijn juf een rondje rennen in de aula en dat geeft mij rust in de klas.”
5 tips om je kind meer zen te krijgen
Heb jij zo’n spring in het veld thuis? Deze tips helpen om je kind rustiger te maken. En helpen jou om beter met zijn drukke gedrag om te gaan.
- Ben zelf rustig Bewaar je geduld als ouder en spreek met een rustige stem. Kinderen kopiëren het gedrag van een ouder, opvoeder, oppas en of leraar. Blijf vooral kalm, liefdevol en zie het grotere plaatje.
- Maak heldere afspraken Kinderen willen graag begrijpen. Leg dan ook uit waarom bepaald gedrag belangrijk is. Waarom op dat moment rust essentieel is. Maak heldere afspraken die ook echt duidelijk zijn, zodat je kan aanspreken op de afspraak in plaats van steeds het gedrag ‘fout’ te keuren. Zo krijgt je kind zelfvertrouwen. Blijf ook consequent op de afspraak terug komen. Dat geeft structuur en duidelijkheid.
- Doe samen ontspanning- en of ademhalings oefeningen Veel energieke en drukke kinderen kunnen zich moeilijk ontspannen. Door ze bewust te maken van hun lijf en ademhaling kunnen ze meer in ontspanning komen. Tevens is samen stillness oefenen veel leuker voor ze dan dat ze het alleen mogen doen. Goed voor jou en goed voor je kind. Zet desnoods een rustig muziekje op in de woonkamer, maak het elkaar comfortabel. En herhaal de oefeningen iedere dag of een aantal keer per week op gezette tijden en dagen. Dat geeft weer structuur en duidelijkheid. Zie tip 2.
- Goede nachtrust Een goede nachtrust is essentieel voor kinderen om optimaal te kunnen functioneren op de dag. Test dan ook uit in welke structuur je kind zich het beste kan gedragen. Ook is het handig om rituelen te hanteren voordat je kind naar bed gaat. Ook dit is een kwestie van testen. Hoeveel tijd heeft hij/zij nodig om goed in slaap te vallen. Kan je kind goed doorslapen. Vraag wat hij/zij nodig heeft. Soms vinden kinderen het fijn om dutjes te doen tussen de middagen. Als je kind een continu rooster heeft of op de kinderdagverblijf is. Spreek het dan af met de leraar om dit in te zetten. En zorg zelf ook voor goede nachtrust, dan ben je ook minder geprikkeld naar je kind.
- Zorg dat je kind voldoende buiten beweegt Het klinkt heel cliché. Maar natuur doet wonderen om kinderen tot rust te laten brengen. De natuur en beweging hebben positieve invloed op het zenuwstelsel. En niet te vergeten op het brein. Onderzoek laat zien dat kinderen die veel sporten en bewegen rustiger zijn en zich beter kunnen concentreren op momenten dat dit wenselijk is. Dit geldt ook voor ‘niet-drukke’ kinderen.
Tot slot
Hoe beter jij als ouder bewust bent dat jouw kind een ander werkend energiesysteem heeft dan anderen kinderen. En dit dan ook niet ‘fout’ maakt, maar juist omarmt en dit uniek is. Des te meer rust en ruimte jij als ouder zal ervaren.